Marea Lojă Regulară a Serbiei a fost recunoscută la Conferința Marilor Maeștri din America de Nord

marți, 24 februarie 2015

Vancouver, Canada. Marea Lojă Regulară a Serbiei a primit recunoașterea Conferinței Marilor Maeștri din America de Nord, aceasta fiind considerată singura Obediență din Serbia care îndeplinește standardele de regularitate și recunoaștere.


Marea Lojă Regulară a Serbiei este condusă de Marele Maestru Ranko Vujačić care a fost reales în funcție pe 14 decembrie 2014. Vujačić este în prezent membru în board-ul executiv al Conferinței Mondiale a Marilor Loji.


Marea Lojă a Spaniei a recunoscut 8 Mari Loji

Madrid, Spania. Marea Lojă a Spaniei a anunțat că Marele Maestru a emis o serie de decrete prin care a recunoscut o serie de Mari Loji din Asia, Europa, Africa și America de Sud, stabilind astfel relații fraterne. Pe lângă Marea Lojă a Ucrainei, este vorba de Marile Loji din Armenia, Muntenegru, San Marino, Monaco, Mauritius, Congo-Brazaville și Paraguay.

Marele Maestru Óscar de Alfonso Ortega
foto: Marea Lojă a Spaniei


Marele Orient al Olandei a recunoscut GLNF

luni, 23 februarie 2015

Amsterdam, Olanda. În data de 21 februarie 2015 a avut loc Conventul Extraordinar al Marelui Orient al Olandei (Vrijmetselaren onder het Grootoosten der Nederlanden). Cu această ocazie a fost adoptată decizia de recunoaștere a Marii Loji Naționale Franceze (GLNF).


Marea Lojă a Ucrainei a fondat o Lojă în Tbilisi

joi, 19 februarie 2015

Kiev, Ucraina. Marea Lojă a Ucrainei a fondat o nouă Lojă. Loja “Ilia Martali” va funcționa în Tbilisi (Capitala Georgiei). Evenimentul a avut loc în data de 8 februarie 2015. În Republica Georgia nu există nicio Mare Lojă.


În ciuda situației de invazie prin care trece Ucraina, Marea Lojă continuă să lucreze și să răspândească Lumina Masonică dincolo de granițele sale.

Marea Lojă a Spaniei a recunoscut Marea Lojă a Ucrainei

miercuri, 18 februarie 2015

Madrid. Spania. Marea Lojă a Ucrainei a fost recunoscută de Marea Lojă a Spaniei ca fiind singura Mare Lojă de pe teritoriul ucrainean care lucrează regular și este suverană peste gradele simbolice ale Masoneriei. Marea Lojă din Ucraina sărbătorește anul acesta 10 ani de la fondare, fiind ajutată de Marea Lojă Națională Franceză și Marea Lojă a Austriei.


Marea Lojă din Liberia a trecut cu bine peste pandemia ebola

Monrovia, Liberia. Marea Lojă din Liberia va organiza duminică (22 februarie 2015) un serviciu religios pentru a mulțumi MAAU că a trecut cu bine peste pandemia virusului ebola. De asemenea, vor fi onorate și câteva persoane din sistemul medical pentru aportul lor. Ceremonia avea loc în Marele Templu din Monrovia.


Conferință extraordinară a Lojii de Cercetare Quatuor Coronati

luni, 16 februarie 2015

Londra, Regatul Unit. Anul 2017 va marca 300 de ani de la fondarea a ceea ce astăzi se numește Marea Lojă Unită a Angliei. Ca urmare, membrii Lojii de Cercetări Quatuor Coronati din jurisdicția UGLE va organiza anul viitor o conferință la Queens' College din Cambridge.


Evenimentul va avea loc în perioada 9-11 septembrie 2016, fiind dedicat atât Francmasonilor cât și profanilor. Conferința se va centra pe istoria Masoneriei din ultimele trei secole.

Marea Lojă din Luxemburg recunoaște GLNF

Luxemburg, Marele Ducat de Luxemburg. Marea Lojă din Luxemburg a recunoscut din nou Marea Lojă Națională Franceză. Decizia a fost adoptată în data de 11 februarie 2015 în timpul Ținutei Extraordinare. Marea Lojă din Luxemburg este a patra Mare Loja semnatară a Declarației de la Basel care a recunoscut din nou GLNF. Marea Lojă ALPINA din Elveția va recunoaște din nou GLNF, cel mai probabil, la începutul acestei veri (cel târziu).


Moment istoric în Masoneria franceză: conferință comună GLNF-GOdF

joi, 12 februarie 2015

Paris, Franța. În data de 28 mai 2015 va avea loc un eveniment istoric în capitala Franței. Marea Lojă Națională Franceză și Marele Orient al Franței vor organiza o conferință comună: Reuniunile Lafayette GLNF-GOdF (Francmasoneria, Școală de gândire, Școală de spiritualitate).


Evenimentul va avea loc în Templul GOdF, subiectul fiind: La Franc-Maçonnerie face à ses mythes. Chiar dacă cele două organizații reprezintă două filiere masonice diferite, acestea dovedesc că dialogul a reprezentat mereu o unealtă a Francmasoneriei. GLNF și GOdF sunt cele mai importante organizații masonice din Hexagon. Jean-Pierre Servel dă dovadă, din nou, de o înaltă diplomație masonică.

Al IV-lea Simpozion Masonic Internațional în Turcia

Capadocia, Turcia. În perioada 23-26 aprilie 2015 Marea Lojă a Turciei organizează al IV-lea Simpozion Masonic Internațional. Participanții vor asista în prima zi la un concert (Corul Civilizațiilor din Antakya), iar pe 24 aprilie va avea loc deschiderea simpozionului. Evenimentul se anunță a fi foarte interesant pentru Francmasoni și nu numai.


Adunarea Generală a CMI la Madrid

miercuri, 11 februarie 2015

Madrid, Spania. Marea Lojă a Spaniei scrie istorie. Anul acesta, în luna aprilie, va avea loc Adunarea Generală a Confederației Masonice Inter-americane, eveniment organizat de Marea Lojă a Spaniei. CMI va reuni la Madrid Mari Maeștri de pe trei continente, reprezentând 67 de țări. CMI a luat naștere în anul 1947 și reunește în prezent peste 300.000 de Francmasoni din America Latină, Portugalia, Franța și Spania.


Agenția de Presă Masonică a promovat în mai multe rânduri Adunările Generale ale CMI, între care amintim pe cea din Mexic și Brazilia.


Liderii Masoneriei franceze au discutat cu Ministrul de Interne

Paris, Franța. În urmă cu aproape două săptămâni, liderii Masoneriei franceze au participat la o întâlnire cu Bernard Cazeneuve, Ministrul de Interne al Franței.

foto: CHARLES PLATIAU / REUTERS. CHARLES PLATIAU

Participanții au fost: Jean-Pierre Servel (Mare Maestru GLNF), Alain Bauer (Mare Maestru din Trecut al GOdF), Roger Dachez (Președintele IMF - Institutul Masonic Francez), Daniel Keller (Mare Maestru GOdF), Michel Meley (Președinte/Mare Maestru Dreptul Uman), Marc Henry (Mare Maestru GLdF), Alain Juillet (Mare Maestru din Trecutul Imediat al GLAMF) și Catherine Jeannin-Naltet (Mare Maestră GLFF).

Marile Loji Unite ale Germaniei și din alte 8 țări europene au recunoscut GLNF

luni, 9 februarie 2015

Paris, Franța. Marile Loji din Suedia, Finlanda, Norvegia, Islanda, Danemarca, Austria, Belgia, Estonia și Germania au recunoscut din nou Marea Lojă Națională Franceză (GLNF). Deciziile Marilor Loji scandinave au venit în contextul deciziei adoptate de Marea Lojă Unită a Angliei, acțiune ce a statutat realitatea GLNF.


Mai puțin așteptate au fost deciziile Marilor Loji Unite ale Germaniei, Marii Loji a Austriei și Marii Loji Regulare a Belgiei. Aceste Mari Loji, împreună cu Marile Loji din Elveția (Alpina) și Luxemburg au fost semnatarele Declarațiilor de la Basel, Bruxelles și Berlin, documente ce au încurajat Marea Lojă a Franței (GLdF) să spere la o recunoaștere internațională.

Decizia Senatului Marilor Loji Unite (31 ianuarie 2015) vine pe fondul eșecului GLdF și a Marelui Maestru Marc Henry de a promova, vota și promulga schimbările constituționale fundamentale necesare pentru demararea procesului de recunoaștere internațională și, de asemenea, pe fondul schimbărilor realizate în interiorul GLNF care au avut un real succes sub mandatul Marelui Maestru Jean Pierre Servel. Decizia Senatului a fost unanim votată.


Ritul Scoțian Antic și Acceptat: Anglia suspendă recunoașterea Franței

Londra, Regatul Unit. În urmă cu o lună de zile (8 ianuarie 2015), Supremul Consiliu pentru Anglia și Țara Galilor a anunțat suspendarea recunoașterii Supremului Consiliu pentru Franța (SCplF). Decizia Supremului Consiliu de la Londra a avut efect imediat și presupune, printre altele, ca membrii Ordinului din Anglia să nu viziteze Lojile/Capitolele RSAA din jurisdicția SCplF. De asemenea, Membrii SCplF nu pot vizita Lojile/Capitolele Supremului Consiliu pentru Anglia și Țara Galilor.


Dată fiind poziția adoptată de actualul lider al SCplF (Jean-Luc Fauque, Președintele Confederației Supremelor Consilii Europene) cu privire la Marea Lojă Națională Franceză și având în vedere decizia Marii Loji Unite a Angliei, este de înțeles de ce Jurisdicția engleză a RSAA a hotărât să suspende relațiile cu Supremul Consiliu pentru Franța.

La fel de importantă a fost și lipsa reprezentanților Jurisdicțiilor de Sud și de Nord din SUA ale Ritului Scoțian Antic și Acceptat de la Conventul SCplF din decembrie 2014. Este foarte important de observat care vor fi reacțiile internaționale în urma deciziei adoptate la Londra și dacă și cum va fi primit Fauque la bienala Supremului Consiliu pentru Jurisdicția de Sud a Statelor Unite ale Americii (Washington D.C.).


Cancelarul Helmut Schmidt a fost premiat de Masoneria germană

marți, 3 februarie 2015

Hamburg, Germania. Cancelarul german  Helmut Schmidt a primit Premiul Stresemann din partea uneia din cele 5 Mari Loji care compun Marile Loji Unite ale Germaniei. Ceremonia a avut loc pe 26 ianuarie 2015 la sediul Marii Loji din Hamburg.


Conventul Supremului Consiliu pentru India

Hyderabad, India. În data de 7 februarie 2015, Supremul Consiliu pentru India va organiza Conventul Anual. Evenimentul va avea loc dimineața și seara. Suveranul Mare Comandor Stephen John Hindes 33° va conferi unor Frați gradul 30° dimineața, iar seara va avea loc primirea delegațiilor străine, după care va avea loc un banchet.


Francmasoni uciși în atentatele teroriste din Paris

Paris, Franța. Ca urmare a atentatelor care au avut loc la Paris în luna ianuarie, aproape toate organizațiile masonice din Franța au emis comunicate de presă în care au condamnat acțiunile teroriștilor. Francmasoni din întreaga lume și-au exprimat condoleanțele și susținerea Masonilor francezi, mesaje fiind primite din: Malta, Slovenia, Peru, Turcia, Ucraina, Haiti, Portugalia, Serbia, Slovacia, Spania, România, Grecia, Croația, China, Azerbaidjan, Togo, Italia, țările din America Latină etc.

Peste 1000 de Francmasoni francezi au mărșăluit pe străzile Parisului și în alte orașe pentru a-și arăta susținerea și a protesta împotriva extremismului și a terorismului. Printre jurnaliștii asasinați s-au numărat și doi Francmasoni: Bernard Maris și Michel Renaud.


Ulterior atentatelor, Marele Orient al Franței a organizat o conferință la care a participat și Hassen Chalghoumi, Președintele Conferinței Imamilor din Franța.

 
 
 

Masonic Press Agency

Masonic Times

Agencia de Prensa Masónica

DIARIO MASÓNICO

Agência de Imprensa Maçônica